Jagody stały się docenione początkowo w Stanach Zjednoczonych w aktualnym stuleciu, choć rdzenni mieszkańcy Ameryki Południowej korzystali z ich właściwości od przeszło wieku. Przeprowadzone liczne wywody udowodniły, że ich jedzenie ma znaczny wpływ nie tylko na zmniejszenie tkanki tłuszczowej, ale i wygląd skóry, we wspomaganiu leczenia mnóstwa groxnych chorób i ochronie zdrowotnej.

Głównie dzięki elementom odżywczym jagód wzmaga się energia witalna.

Zatem dla aktywnych fizycznie ludzi te lipidy odgrywają spore znaczenie.



Oprócz tężyzny fizycznej dzięki acai można ćwiczyć i umysł. Kwasy z grupy Omega mobilizują pracę mózgu, także analityczne myślenie i czujność.

Produktywność organizmu u ludzi spozywających jagody acai wynika z poziomu białka.

Aminokwasy powodują wzrost zaangażowania, rozbudowę masy mięśniowej bez potrzeby intensyfikowania nakładu. Na zmęczenie, a prawidłowo jego brak wpływają, poza udziałem aminokwasów również mikroelementy, których ciężko doszukać się w innych produktach tego typu.

Rzecz jasna na proces odchudzania ma ogromny wpływ przemiana materii.

Dzięki błonnikowi i kolejnym składnikom acai ustrój polepsza trawienie, wypróżnianie i oczyszczanie, np. z toksyn i zbędnych składników, tak „ulepszanych” dzisiaj produktów spożywczych. Owoce acai oddziaływują na minimalizowanie nerwów, opóźnienie procesu starzenia organizmu czy również poprawę życia seksualnego. Jest też przekonanie, że potrafią, dzięki właściwościom przeciwzapalnym i oczyszczającym zapobiegać tak rosnącej niepłodności, a także nowotworów. Od wieków jagody stosowane były przez Indian w terapii schorzeń żołądkowo – jelitowych, zakażeniach i czyrakach. Inne badania doszukały się potwierdzenie udziału beta-karotenu i witaminy C znajdujących się w acai na polepszenie wzroku i prewencję zaćmy chociażby. Acai ostatecznie wspomagają działanie układu odpornościowego, osłaniając przed bakteriami, wirusami i podobnymi niezdrowymi substancjami.

Z medycznych właściwości należy wymienić też redukcję wskaźnika ciśnienia krwi, wpływ na układ krążenia albo prewencję miażdżycy. Regulują poziom cukru i cholesterolu w organizmie i zapobiegają aktywności wolnych rodników. Niemniej jednak najczęściej stosuje się acai w obniżaniu wagi ciała – przyjmowanie jagód zmniejsza uczucie głodu, pozwala kontrolować apetyt, a co z tym związane, w duecie z aktywnością sportową i zdrowym odżywianiem – zapewnia utratę wagi i osiągnięcie znakomitej figury..


Zobacz:
Wybór podzespołów do samochodu
Nowe przepisy o kasie fiskalnej
Odwiedź serwis oferujący chwilówki bez bik.
Wszystko co musisz wiedzieć przed rozwodem